Hem

Min träning

Träningen är en viktig del i mitt liv. Jag försöker att hela tiden hålla den fräsch och framförallt rolig, är det inte roligt så gör man det helst inte. Träning och framför allt rörelse är lite som en drog för mig, ett positivt beroende som bara växer..

——————————————————————————————————————————————————

Men det har inte alltid varit det. Ordet träning har haft för mig som för många andra en innebörd av något nödvändigt ont. Fram tills för några år sedan så har jag tränat slentrianmässigt till och från, gått på enstaka pass på gymmet, försökt springa en runda i skogen lite då och då. Men inget som riktigt har blivit till en god vana, något som har känts långvarigt. Jag har dock gillat att röra på mig men helt enkelt inte hittat rätt forum.

Det verkliga intresset kom när jag började träna med en PT. Jag fick bland annat träna med fria vikter, något jag tidigare känt att jag absolut inte ville göra. Men det har gett mig otroligt mycket teknik och grundstyrka som jag har väldigt stor nytta av idag. Sen dess så har träningen utvecklats enormt mycket. Idag bestämmer jag själv vad och hur jag ska träna. Utvecklar hela tiden min syn på vad träning är och utforskar nya träningsformer och filosofier..

En av dem som jag har fastnat mest för är MovNat, som är lika mycket en träningsform som en filosofi. Jag har fattat enormt tycke för dess grundläggande enkelhet men på samma gång teknikalitet. MovNat går kortfattat ut på att återuppväcka och träna upp våra naturliga, instinktiva och evolutionära rörelser. Som att springa, hoppa, klättra, krypa, lyfta, bära och mycket mer. Saker som i dagens samhälle är och blir mer alternativa och valbara. Vi behöver inte springa, vi kan åka bil.. Vi behöver inte klättra, vi har hiss..etc. Den bästa träningen sker i rörelse och med den egna kroppen som redskap. Finns många fler inspirationskällor med liknande filosofier.

Det händer att jag fortfarande tränar med vanliga vikter men då försöker att göra det mer dynamiskt och så funktionellt som möjligt. Personligen så föredrar jag hellre stockar, stenar, kettlebells, och sandsäckar som vikter, ja i princip allt som går att lyfta då det ger en mer utmanande viktfördelning. Vill att min kropp ska få fungera som en helhet. Använder ofta så kallade combos för att det ska bli så mångsidigt och roligt som möjligt. Den konventionella set-och repsräknande varianten fungerar inte riktigt på mig, om än ibland men det blir oftast väldigt långtråkigt och omotiverande. Omväxling är viktigt, allt är i under konstant förändring så varför ska inte träningen vara det.

Men det handlar om så mycket mer än tiden jag är på gymmet. Där läggs bara grunden men vi spenderar ju större delen av livet utanför dess fyra väggar. Tränar mycket ute också då det är mer frigörande och har många härliga bieffekter. Spontanträningen eller snarare leken är en viktig del och något som jag verkligen gillar. Att bara ge sig ut när impulsen kommer, bara följa känslan,  låta kroppen styra och utforska omgivningen. Livet handlar mycket om utmana sig själv i vardagen och ta vara på de möjligheter som finns. En vanlig promenad kan lätt förvandlas till ett ”träningspass”. Överallt finns hinder som är till för att övervinnas.. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: