När man pratar om mat så kommer man ofta osökt in på dieter. Idag finns det hur många dieter som helst och minst lika många åsikter om dem, men vad betyder egentligen ordet diet. Enligt min mening så är en diet helt enkelt en persons val av kostintag, inget annat. Det känns som att ordet har blivit väldigt laddat de senaste åren, ofta till det negativa. När man väljer att äta enligt en viss diet så betyder det för många att man missunnar sig saker man egentligen vill ha och får tvinga sig att äta något annat ”istället”. Här tror jag att ett av de stora felen ligger och en anledning till att det ofta inte funkar i längden. Man kan även få en slags stämpel när man säger vad man äter, det finns ju en stark kraft i samhället att sätta namn och etikett på allt och alla.

Att skaffa sig en diet handlar egentligen om att hitta vad som funkar för en själv. Vad man kan, vill och mår bra av att äta är högst personligt som så mycket annat. En hälsosam kosthållning tycker jag är när man känner sig tillfreds med sina val och aldrig ångrar, får dåligt samvete och försöker kompensera upp för något man har ätit. Jag tror inte på att följa något allt för strikt, det kan lätt bli lite maniskt. Men missuppfatta mig rätt, en strikt kosthållning har också sin plats och kan för många vara en bra start och ett sätt att testa sig fram men inte något som håller livet ut.

Man får helt enkelt plocka och pussla lite. Det finns ju inget som säger att något som funkar för en funkar för en annan. Inte heller att det man behöver ena dagen är samma som nästa. Det hänger mycket på känsla, att lära känna vad ens kropp vill ha.

Men några grundläggande tips som jag tror att alla har nytta av är att:

Undvika processad mat – Allt med långa innehållsförteckningar  fulla med E-ämnen och annat som man inte ens vet hur det egentligen ser ut. Fabricerade produkter helt enkelt.

Skära ner på sockret – Inte bara det rena sockret utan även det som döljer sig i andra matvaror, saker som majssirap, glukos m.m.

Äta mer grönt – En klassiker som de flesta dieter har som grund. Färska, färgrika frukter och grönsaker innehåller  massa vitaminer och andra nyttigheter som vi behöver för att må bra.

Och det sista men troligtvis det viktigaste..

Göra medvetna val – Är du sugen på en bulle? Okej känn efter om det verkligen är en bulle du vill ha eller om det egentligen beror på något annat, hunger, stress, trötthet mm. Tänk också på hur du kommer att känna efteråt och om det är värt några minuters njutning..